Bölcsődénkről

A 2008-óta működő családias hangulatú családi bölcsődénkben vegyes életkorú és kis létszámú csoportokban, a 0-3 éves, bölcsődés és óvodás korú gyermekek egész napos szakszerű nevelését, fejlesztését és ellátását biztosítjuk szakmai programunk és egyéni fejlesztési terv szerint.

A kis csoportlétszámnak köszönhetően az egyéni bánásmódot, az egyéni igények és szükségletek szerinti nevelés lehetőségét maximálisan tudjuk biztosítani, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a hozzánk járó kisgyermekek nyugodt környezetben, biztonságban és szeretetteljes elfogadásban érezzék magukat. A csoportokban két-két szakképzett nevelő biztosítja, hogy minden gyermek számára adott legyen a szükségleteinek megfelelő értő figyelem.

Célunk, hogy pedagógiailag megalapozott és szeretetteljes légkörben vidám, jó kapcsolatteremtő és együttműködési képességgel bíró, az életkornak megfelelő ismeretekkel rendelkező és új ismeretek befogadására nyitott gyermekeket neveljünk, akik környezetükben jól eligazodnak, érzelmileg és értelmileg is képesek a sikeres óvodai/iskolai életre.

 

Mitől vagyunk mások, mint sok más magán bölcsi, magán ovi és családi bölcsi?

Nálunk nincs számítógép a csoportszobákban!

Nálunk nincs interaktív tábla a csoportszobákban!

Sőt, még TV és videó sincs!

Mi nem visszük úszni gyermekét!

Mi nem visszük korcsolyázni gyermekét!

Mi nem visszük sízni gyermekét!…

Sok-sok olyan dolgot nem teszünk, amelyet különböző magán bölcsődék, óvodák mézesmadzagként húznak el a szülők orra előtt.

Ezek helyett:

Mi számítógép helyett könyvet adunk a gyermeke kezébe és együtt nézegetjük, olvassuk!

Interaktív tábla helyett járdára rajzolunk krétával!

TV és videó helyett diafilmet vetítünk, meséket találunk ki és eljátsszuk azokat!

Úszás, korcsolyázás és sízés helyett homokvárat építünk, labdázunk, körjátékozunk, sütit sütünk, tornyot építünk, sóhomokozónkban együtt játszunk gyermekével!

 

Mi arra összpontosítunk inkább a hangzatos „szülőcsalogató” dolgok helyett, hogy elég boldog, kiegyensúlyozott és nyugodt legyen egy gyermek gyermekkora ahhoz, hogy majd Ő is nyugodt és boldog felnőtté tudjon válni. Mert bármilyen hihetetlen, az életünk minősége, személyiségünk formálódása már gyermekkorban eldől.

A harmonikus felnőtté válás alapja tehát a nyugodt, harmonikus, kiegyensúlyozott gyermekkor. Szép szavak ezek, de mit is jelentenek a gyakorlatban?

Talán sok-sok programot, korcsolyázást, úszást, különórákat??? Nem!!!

A gyermek 5 éves koráig családias légkörre, nyugalomra, állandóságra, biztonságra és sok-sok játékkal töltött időre van szüksége. Ebbe egyértelműen nem illenek bele a „siess, öltözz, mert itt a busz és menni kell az uszodába, de majd ott is siess, szárítsuk gyorsan a hajad, mert rohanni kell vissza ebédelni” és hasonlók. Ha azt gondolnánk, hogy az „életre nevelünk” kifejezés azt jelenti, hogy ha egy gyermek már gyermekkorában ki van téve a stressznek, akkor ellenállóbb lesz azzal szemben, mert megszokja, akkor tévedünk. Akkor lesz ellenálló, ha kicsi lelke nyugodt, ha nyugalomban telik a gyermekkora, önfeledten játszhat, nem kell megszakítania a játékát azért, mert „rohanni” kell az usziba vagy korcsolyázni, nincs állandóan sürgetve, nem éli át annak a feszültségét és lélekromboló hatását, hogy le kell mondjon legkedveltebb (és legfontosabb!) időtöltéséről, a játékról azért, hogy kapkodva tízóraizzon, gyorsan buszba üljön és különórára menjen. Egy kisgyermeknek játék, nyugalom, állandóság kell. Legyen lehetősége ötödször is ugyanazt a mesét meghallgatni, százszor elénekelni ugyanazt a dalocskát, ötvenszer elskandálni egymás után ugyanazt a mondókát, mert a lelkének valamiért arra a mesére, mondókára vagy dalocskára (történetre, szereplőre, az ismétlés által az állandóság és az ismerősség érzetére) van szüksége ahhoz, hogy harmonikusan fejlődjön, egyensúlyba kerüljön.

A világ már önmagában is túl ingergazdag, hiszen gyakran még mi felnőttek is belefáradunk, a gyerekek még inkább. A sok inger pedig feszültté tesz felnőttet, gyereket egyaránt. Felgyorsult világunkban a felnőttek túlhajszoltak, rohannak egész nap.

Ezt kellene a gyereknek is tennie? Nem!

A gyerekeknek nyugodtan játszaniuk kell, siettetés nélkül, órákon át, hogy szilárd alapot építhessenek ki magukban ahhoz, hogy erős lélekkel, stabil személyiséggel helyt tudjanak állni felnőtt életükben. Fontos, hogy gyermekeink testileg és szellemileg optimálisan fejlődjenek, de nem szabad elfeledkeznünk lelki fejlődésükről sem. A test-szellem-lélek hármas egységet alkot. A fejlődés akkor optimális, ha ez a három szegmens együtt halad. Jól megfogható ez – illetve ennek a párhuzamos fejlődésnek a hiányossága – például az iskolaérettség vizsgálatakor. Mert hiába érett egy gyermek mentálisan az iskolára, hiába tud már „olvasni” vagy „írni”, hiába tud százig számolni, ha nincs kitartása, nincs kudarctűrő képessége, nincs feladattudata, vagyis érzelmileg-lelkileg nem bírja el a mindennapos tanulással és a tanultakról való számadással rá váró terhelést. Ezért fontos tehát a stabil lelki alap, amit a családnak, bölcsődének, óvodának kell kialakítani a gyermekben, hogy a gyermek az iskolában már az elsődleges feladatára, a tanulásra koncentrálhasson. Ezért tartjuk mi fontosnak a gyermekek lelki fejlődését is, ezért hagyunk elég időt a játékra, ezért nem „rángatjuk” a gyerekeket egyik külön foglalkozásról a másikra, ezért mesélünk és énekelünk sokat, ezért biztosítunk számukra nyugodt, szeretetteljes és elfogadó légkört, úgymond egy második családot.

Ha Ön is hasonlóan gondolja, jó helyen jár!

A gyerekek érdekében tehát mindig nyitottak vagyunk a közös gondolkodásra, a problémák megbeszélésére és az összehangolt cselekvésre.

Mert hisszük, hogy a gyerekeknek csak így – közösen – tehetünk igazán jót.

Keressen minket bizalommal:

 

Kovács Katalin 06/20/665-7401