Az alábbiakban azokat a FINOM és KIPRÓBÁLT recepteket gyűjtöttük össze, amelyeket egy-egy ünnepség alkalmával a szülőktől kaptunk és mi is szoktuk sütni/készíteni a gyerekekkel. Érdemes kipróbálni bármelyiket, ráadásul mindegyik elkészítésében tevékenyen részt tudnak venni a gyerekek is! 🙂
KARÁCSONYI KEKSZ – CSILLAG
4 tojássárgája
25 dkg porcukor
1 csipet só
2 csomag vaníliáscukor
2 db margarin
1 kg liszt
1 csipet sütőpor
1-2 citrom leve és reszelt héja
A hozzávalókat egy nagy tálban jól összedolgozzuk, 1/2 cm vastagra nyújtjuk és csillag formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt (vagy margarinnal kikent) tepsiben rövid ideig sütjük. Gyorsan megsül, figyelni kell rá, mert hamar megéghet. Akkor jó, ha a teteje világos, de az alja aranybarna. Nagyon finom keksz, hetekig elállna, ha maradna belőle 🙂
A receptet köszönjük Marci nagymamájának 🙂
ZABPELYHES-MÉZES-FAHÉJAS KEKSZ
7,5 dkg zabpehely
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 kiskanál fahéj
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 csipet só
2 evőkanál méz
15 dkg olvasztott vaj
4 evőkanál tej
1/2 rúd vanília belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
A vajat és a mézet felolvasztjuk egy kis lábasban. A többi hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat és mézet, végül a 4 evőkanál tejet.
A sütöt előmelegítjük 175 fokra, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A masszából vizes kézzel diónyi golyókat formálunk, majd egyesével a sütőpapírra helyezzük és koronggá lapítjuk. Ne tegyük túl közel egymáshoz, mert sütés közben kicsit „elfolynak”, megnőnek és összesülhetnek. Gyorsan megsül, vigyázzunk, nehogy megégjen! Rövidebb sütési idővel puha, kicsit hosszabb sütéssel kekszesen ropogós sütit kapunk. Mindkét változat nagyon finom! 🙂
A receptet köszönjük Petra és Barnus anyukájának! 🙂
BROWNI
8 egész tojás
3-4 tábla étcsoki
25 dkg margarin
25 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
Egy keverőtálban a tojássárgájákat kikeverjük a cukorral.
A margarint és az apróra tört csokit 1-2 kanál vizet hozzáadva felolvasztjuk egy kis lábasban, majd a cukorral kikevert tojáshoz adjuk és jól elkeverjük. A lisztet is hozzákeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a csokis keverékhez.
Egy gyűrűs tortaformát sütőpapírral bélelünk és beleöntjük a masszát.
Lassan – kb. 35-40 perc alatt – közepesen meleg sütőben megsütjük. Akkor jó, ha a teteje, alja és széle megsült, de a közepe olyan „tejkaramellásan” lágy marad. Ezt sütés közben beleszúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük.
Vanília fagyival mennyei :)))
A receptet köszönjük Charlie anyukájának! 🙂
TÉSZTA NÉLKÜLI TÚRÓTORTA
15 dkg vaj
1 bögre cukor
1 kg túró
2 csomag vaníliáscukor
1 evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
1-3 evőkanál citromlé
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
4 egész tojás
A hozzávalókat jól összekeverjük (legjobb robotgéppel keverni). Vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokon kb, 45 perc alatt megsütjük. Önmagában is nagyon finom, de készíthetünk mellé gyümölcsöntetet is!
A receptet köszönjük Izu anyukájának! 🙂
VAJAS KEKSZ
13 dkg vaj
13 dkg cukor
3 evőkanál tej
1 csomag vaníliáscukor
20 dkg liszt
1/2 kiskanál sütőpor
7 dkg vaníliás pudingpor
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a vaníliáscukrot és a tejet apránként hozzákeverjük. A lisztet, a sütőpot és a pudingort összekeverjük, majd a vajas cukorral gyorsan összegyúrjuk. Kinyújtjuk és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk (pl. Karácsony táján lehet csillag, tavasszal virág :). 200 fokos forró sütőben 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Dobozba téve hetekig eláll – de erre nem lesz módja, mert nagyon hamar elfogy, olyan finom :)))
Ez egy alaptészta recept, amit lehet variálni: pl. 1 rész liszt helyett kakót és csokis pudingot tenni a vaníliás helyett, de finom a fahéjas, kókuszos, diós változat is.
A receptet köszönjük H.Marci anyukájának! 🙂
BOCI SZELET
1. rész: kakaós tészta
18 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
4 db tojás
1 dl tej
1 dl olaj
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaó
A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd a többi hozzávalót is belekeverjük, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk óvatosan.
2.rész: túrós krém
50 dkg túró
20 dkg cukor
1 db tojás
1 csomag vaníliáscukor
5 dkg búzadara
1 citrom reszelt héja
A hozzávalókat alaposan összekeverjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (kb. 20×30 cm) és beleöntjük a kakaós tésztát. Kiskanállal foltokban rászórjuk a túrós krémet. Ne ijedjünk meg, ha túl sűrűnek túnne a „foltozás”, mert sütés közben a kakaós tészta feljön és igazán „bociszerűen” foltos lesz a süti 🙂
A sütőt előmelegyítjük, 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. …és kb, 15 perc alatt elfogy, olyan finom! 🙂
A receptet köszönjük Nati anyukájának! 🙂
TÚRÓS POGÁCSA
50 dkg túró
40 dkg margarin
1 tojás sárgája
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 kiskanál só
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe tesszük és felvert tojásfehérjével – amibe sót és egy kis pirospaprikát is tehetünk – megkenjük, majd egy csipet reszelt sajtot teszünk minden pogácsa tetejére.
Forró sütőben rövid idő alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alja aranybarna, de a teteje még világos. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert ha túlsül, akkor a sajttól keserű lesz! Még másnap is puha marad – ha addig marad még belőle 🙂
A receptet köszönjük Marci anyukájának! 🙂
A LEGESLEGEGYSZERŰBB TÚRÓS SÜTI 🙂
40 dkg liszt
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
50 dkg túró
20 dkg margarin
4 egész tojás
1 dl tejföl
5 dl tej
2 csomag vaníliáscukor
A lisztet a sütőporral és a cukorral összekeverjük és a felét egyenletesen beleszórjuk egy margarinnal kikent tepsibe. A túrót rámorzsoljuk, majd rászórjuk a lisztes keverék másik felét. A margarint rászeleteljük. A tojásokat a tejföllel, tejjel és a vaníliáscukorral jól összekeverjük és óvatosan ráöntjük a „tésztára”. Nagyon lassan, alacsony/közepes hőfokon megsütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom 🙂
A receptet köszönjük Lilla és Bianka anyukájának! 🙂
CSOKIS MUFFIN
1 tábla Katica étcsoki
5 dkg margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaniliáscukor
3 db tojás
10 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 dl langyos tej
A csokit és a margarint jénaiba tesszük és a mikróban 600 Watton 1,5 perc alatt felolvasztjuk.
Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliáscukrot, majd a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. Jól összekeverjük, majd elvegyítjük benne a tejet. A végén óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját.
A muffinformákba 1-1 evőkanál tésztát teszünk és előmelegített sütőben megsütjük. Könnyű, omlós, gyorsan fogy 🙂
A receptet köszönjük Panna anyukájának! 🙂
JOGHURTOS GYÜMÖLCSÖS SÜTI
2 kis pohár natúr joghurt
2 joghurtospohár cukor
2 joghurtospohár liszt
3 db tojás
1 dl olaj
1 csomag sütőpor
gyümölcs – mi meggyel szoktuk 🙂
A hozzávalókat összekeverjük, margarinnal kikent és lisztezett tepsibe öntjük. Rászórjuk a meggyet (vagy bármilyen gyümölcsöt) és lassan sütjük. Annyira finom, hogy érdemes rögtön dupla mennyiségből csinálni! 🙂
A receptet köszönjük Ádám anyukájának! 🙂
HÁZI KENYÉR
Gyors, egyszerű elkészítés: 5 perc összeállítás + 1 óra kelesztés + 45 perc sütés
50 dkg liszt (lehet BL80 kenyérliszt, de az egyszerű BL 55 finomliszt is tökéletes hozzá)
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
5 evőkanál olaj
Az élesztőt a vízben feloldjuk és a cukorral elkeverjük. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és fakanállal alaposan összekeverjük. Olyan lesz, mint egy sűrű nokedlitészta, de pont így kell kinéznie 🙂 Letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és az aljába egy jénaiba vizet teszünk, hogy sütés közben a kellő páratartalom biztosított legyen.
A tésztát vastagon lisztezett deszkára borítjuk, gyors mozdulatokkal – mert ragad – megforgatjuk a lisztben, majd kézzel ellapítjuk és kb. 40×20 cm-es fekvő téglalappá alakítjuk. A tészta két szélső harmadát középre hajtjuk, hogy 3 réteg tészta legyen egymáson, majd elforgatjuk, hogy megint fekvő téglalapot kapjunk, kissé meghúzzuk és ismét felhajtjuk a két szélső harmadát. Így már 5 réteg lesz egymáson és egy kis duci négyzet formát kapunk. A tésztát „hasra” fordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön, a tenyerünk élével cipó alakúra formázzuk és közben az oldalán az esetleg kilátszó hajtásokat bedolgozzuk elá, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Sütőpapírral bélelt/vastagon margarinnal kikent és lisztezett sütőlemezre tesszük, a tetejét éles késsel bevagdossuk, majd 5 percig pihentetjük. 5 perc után kevés lisztet szórunk rá és megspricceljük egy kevés langyos vízzel, majd betesszük a sütőbe és 40-45-50 percig sütjük attól függően, hogy mennyire sötétre vagy vastag héjúra szeretnénk. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Sütés közben az utolsó 10 percig ne nyitogassuk a sütőt, mert elszökik a gőz (ez veszélyes is, ha az arcunkba csap!) és összeesik a kenyér.
Ha megsült, akkor még forrón átkenjük vízzel a tetejét és rácson hagyjuk kihűlni. Szeletelni csak kihűlt állapotban érdemes, de a türelmetlenebbek langyosan is nekiláthatnak 🙂 Még másnap, sőt harmadnap is puha marad – de addig úgyis elfogy 🙂
A receptet köszönjük S. Marci anyukájának! 🙂
TEJES KIFLI – az igazi, békebeli finomság 🙂
8-12 darab, elkészítési idő sütéssel együtt 30 perc
35 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
pici tej a sütés előtti kenéshez
Az élesztőt a cukorral elkeverjük a langyos tejben. A többi hozzávalót tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős-cukros tejet és kézi robotgéppel addig dagasztjuk, amíg a tál szélétől elválik a tészta és szép egyenletes állagú lesz. Ha ragadna még 5-10 perc dagasztás után is, akkor egy kevés lisztet teszünk hozzá, de ez igen-igen ritkán fordul elő 🙂
A kidagasztott tésztát két részre osztjuk, majd fél centi vastag kerek – vagy majdnem kerek 🙂 – lappá nyújtjuk. A deszkát vagy konyhapultot, amin nyújtjuk NEM kell lisztezni! A tésztakorongot 4-6 részre vágjuk attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk. Az így kapott háromszögeket egyesével olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehet. Ez a hártyavékony tészta eredményezi majd azt, hogy sok-sok tekerés lesz a kifliben és ettől lesz olyan igazi, „letekerhetően” foszlós. Arra figyeljünk, hogy a vékonyra kinyújtott egyenlő szárú háromszögeink 🙂 ne legyenek túl szélesek, hanem inkább jó magasak, így nem hosszú és vékonyka kifliket kapunk, hanem sok tekerés lesz a kifliben és sütés után meglesz a vastagsága is ahhoz, hogy akár szendvicsként megtöltve is ehessük. Bár vékonyan, önmagában is nagyon finom… 🙂
A vékonyra nyújtott háromszögeket a szélesebb végéről indítva szorosan felsodorjuk és VASTAGON margarinozott, lisztezett tepsibe tesszük nem túl közel egymáshoz, mert szépen meg fog kelni. Érdemes sütőlemezen sütni, ezen a tészta feléből készült kiflik férnek el szépen egymás mellett.
A feltekert kifliket kevés tejjel megkenjük. A sütő aljába vízzel teli jénait/tepsit teszünk és 210 fokra előmelegítjük. A kiflik kelesztéséhez elég annyi idő – kb. 10 perc – amíg a sütő felmelegszik, majd süssük a kifliket kb. 15-20 percig aranysárgára.
Hihetetlen finom, akár vacsorára, akár reggelire pikk-pakk elkészíthető, kívül ropogós, belül puha, gyerekkort idéző az illata… hmm, és milyen gyorsan elfogy 🙂
A receptet köszönjük Evelin anyukájának! 🙂
GYÜMÖLCSÖS COBBLER
Tésztájához:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 egész tojás
1,5 dl tejszín
1 csipet só
Gyümölcsös réteghez:
60 dkg bármilyen gyümölcs (fagyasztott is lehet, pl. málna, szeder, meggy, ribizli, alma, eper, szilva, őszibarack…stb. vegyesen, de finom az almás-fahéjas, szilvás-fahéjas változat is.
2 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliáscukor
Egy piteformát vagy kisebb jénait (k.30×20 cm) kivajazunk, a sütőt 175 fokra előmelegítjük. A gyümölcsöket a kivajazott tálba szórjuk (kb. a tál magasságának feléig érjen a gyümölcsréteg). Egy kis tálkában a cukrot, vaníliáscukrot és az étkezési keményítőt jól összekeverjük, majd a gyümölcsökre szórjuk és nagyon alaposan összekeverjük, jól átforgatjuk, hogy mindenhová jusson. Azért fontos, hogy jól elvegyítsük a cukros keményítőt a gyümölccsel, mert különben nem köti meg jól a gyümölcsök levét, így egyik helyen folyós, másik helyen pedig „keményítőcsomós” marad.
A tészta hozzávalóit a kézi robotgép dagasztó keverőjével alaposan összekeverjük, majd a – kicsit lágy, ragadós – tésztából vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formálunk és ezzel borítjuk a gyümölcsréteget. Ha nincs kedvünk „gombócozni”, akkor két kanál segítségével kis adagokban ráhalmozhatjuk a tésztát a gyümölcsre, úgy is tökéletes lesz. A képen látható süti is a kanalas módszerrel készült 🙂
A tetejét megszórhatjuk barnacukorral és 175 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Langyosan és hidegen is csodafinom 🙂
A receptet köszönjük S. Sára anyukájának! 🙂
HÁZI SAJT – Trappista jellegű, szeletelhető – 30 perc alatt elkészül!!! Tényleg 30 perc! 🙂
1 liter tej (házi tej a piacról)
1/2 kg túró (bármilyen bolti túró megfelel)
1 egész tojás
1 teáskanál só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1-2 csipet fehérbors
Egy közepes méretű fazékba/lábasba öntjük a tejet, majd belemorzsoljuk a túrót és szép lassan, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a savó kicsapódik. A túró előbb nyúlóssá válik, majd amikorra a kicsapódott savótól már sárgás színű lesz a „tej”, megduzzad és összeáll egy nagyobb gumiszerű masszává. Ekkor tésztaszűrőbe öntjük és jó alaposan lecsöpögtetjük. Meg is nyomkodjuk, hogy jól kijöjjön belőle a savó.
A megmaradt masszát visszatesszük a lábasba, amiben eddig melegítettük és fakanállal nagyon alaposan összedaraboljuk egészen kicsi morzsákra. Ha ilyenkor még jön belőle savó, akkor azt leöntjük.
Hozzáadjuk a felvert tojást, 1 teáskanál sót, 1/4 teáskanál szódabikarbónát, 1-2 csipet fehérborsot és jól összekeverjük, majd kis lángon FOLYAMATOSAN KEVERVE addig melegítjük, amíg sima, olvadt, sajtszerű masszát kapunk. (Nem lesz folyékony, csak nyúlós, ragacsos!) Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, elég-e bele a fehérbors, ami csak az aromáját adja, nem érezhető majd ki az a konkrét fehérbors íz, de akár ízesíthetjük fokhagymával, őrölt köménnyel is.
Vizezett formába „öntjük”/tesszük és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, azonnal fogyasztható a házi sajtunk, amiben még apró lyukak is vannak! 🙂
Hűtőben nagyon sokáig eláll, ilyenkor tovább érlelődik, karakteresebb, zamatosabb lesz az íze. Na, mi ezt még sosem tudtuk megvárni, olyan gyorsan elfogyott 🙂
A receptet köszönjük Szofi anyukájának! 🙂